Jeśli szukamy pomysłu na wypiek z letnimi owocami, który będzie dosłownie obezwładniał swoim wybornym smakiem, a dodatkowo zachwycał wyglądem, koniecznie upieczmy ciasto brzoskwiniowe. Jest puszyste, rozpływa się w ustach i zaskakuje przyjemną nutą tymianku. Ponadto to wypiek banalnie prosty w przygotowaniu, który zawsze się udaje. Do dzieła!
Zobacz także: Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, ziarenka z jednej laski wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 200 g miękkiego masła, 140 g cukru do wypieków, 3 roztrzepane jajka o wielkości L, biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, kilka gałązek świeżego tymianku, 8/10 dojrzałych brzoskwiń
Miksujemy jajka wraz z cukrem na puszystą pianę. Następnie delikatnym ruchem łączymy ją z pozostałymi składnikami na ciasto (zostawiamy tylko brzoskwinie i tymianek). Miksujemy przez kilka minut.
Przekładamy ciasto do formy o średnicy 22 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim połówki brzoskwini oraz listki tymianku. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto przez około 35/ 40 minut aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Ten pyszny francuski deser wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki. Robi się go banalnie prosto