Domowe przetwory nie mają sobie równych. Intensywny smak i aromat przygotowywanych w domowym zaciszu konfitur zawsze na długo zapada w pamięć. Często z rozrzewnieniem wspominamy, jak bardzo nam smakowały, zapominając przy tym, że ich przygotowanie jest banalnie proste, a do tego szalenie relaksujące. Koniecznie wprowadźmy więc domowe owocowe konfitury do swojego jadłospisu. Genialnie urozmaicą smak kanapek, naparów, deserów, jak i wypieków.
Zobacz także: Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki
Do przygotowania konfitury będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1/2 kg truskawek, 1 kg rabarbaru, 700 g cukru, spora garść świeżej bazylii, pestki z 2 cytryn owinięte w gazę (dzięki nim konfitura bardziej zgęstnieje)
Do przygotowania konfitury będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 i 1/2 kg dojrzałych moreli, 550 g cukru, ziarenka z 2 lasek wanilii, pestki z 2 cytryn owinięte w gazę
Do przygotowania konfitury będziemy potrzebowały składników, takich jak: 800 g malin, 500 g jagód, 300 g jeżyn, 550 g cukru, garść świeżych listków mięty, pestki z 2 cytryn owinięte w gazę
Umieszczamy składniki na konfitury w garnku. Gotujemy je na małym ogniu przez około trzydzieści/trzydzieści pięć minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wyławiamy z masy pestki cytryn.
Przelewamy konfiturę do sterylnych suchych słoiczków. Odwracamy je do góry dnem. Gdy ostygną, odwracamy je z powrotem i umieszczamy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Zobacz także: Oto najlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłaś. Rozpływa się w ustach i ma finezyjny orzechowy posmak