Wszyscy amatorzy szparagów nareszcie mogą zacząć zacierać ręce. Nareszcie rozpoczął się sezon na te smakowite, szalenie apetyczne, a do tego bardzo zdrowe warzywa, które nie tylko dodają daniom wyrafinowania, ale także świetnie wzmacniają odporność, zapewniają witalność i poprawiają humor. Każdy szparagożerca z pewnością będzie zachwycony tartą serową z porem i zielonymi szparagami. To przepis, który uraduje nawet najwybredniejszego smakosza.
Zobacz także: Pyszny wiosenny koktajl, który nawilży i wygładzi Twoją skórę. Poprawia też koncentrację i koi nerwy
Do upieczenia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L
Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 jajka w rozmiarze M, 3 łyżki zielonego pesto, 8 łyżek śmietanki kremówki, pikantny ser pleśniowy (na przykład Roquefort), por pokrojony na grube plastry, 100 ml gęstej śmietany, kawałek masła, połowa pęczka zielonych szparagów (odcinamy zdrewniałe końcówki), świeży tymianek, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Łączymy mąkę wraz z masłem, jajkiem oraz solą. Ugniatamy je przez chwilę aż do momentu ich połączenia (ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni). Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy je na wysmarowaną masłem formę.
Przygotowujemy nadzienie. Dusimy pora na maśle. Potem dodajemy do niego śmietanę. Łączymy jajka wraz z pesto, śmietanką kremówką, porem i pokrojonym na niewielkie kawałki serem. Umieszczamy masę jajeczną na spodzie. Pieczemy tartę przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 190 stopni.
Potem wyjmujemy ją na moment z piekarnika. Wykładamy na nią posmarowane oliwą, przyprawione pieprzem oraz octem balsamicznym szparagi oraz kilka świeżych gałązek tymianku. Pieczemy ją przez kolejne dwanaście minut/piętnaście.
Smacznego!
Zobacz także: Ten słynny meksykański sos sprawia, że każde danie rzuca na kolana. Zachwyca pikanterią i... czekoladowym posmakiem