Otwieramy sezon rabarbarowy! Czas na przepyszną wiosenną tartę

To ciasto skradnie serca wszystkich łasuchów.
Otwieramy sezon rabarbarowy! Czas na przepyszną wiosenną tartę
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
20.05.2023

Smaku rabarbaru nie da się pomylić z żadnym innym. Jego charakterystyczny, kwaskowaty, bardzo orzeźwiający posmak to dla wielu osób kwintesencja wiosny i początku lata. Jako że sezon rabarbarowy już na dobre się rozpoczął, warto zacząć wyczarowywać z pomocą aromatycznego rabarbaru kulinarne cuda. Na takie miano na pewno zasługuje smakowita tarta rabarbarowa z nutą wanilii i migdałami. To niesamowicie apetyczne ciasto, które skradnie serca wszystkich łasuchów.

Zobacz także: Puszysta focaccia z oliwkami, rozmarynem i zaskakującą cytrusową nutą. Doskonała na drugie śniadanie

Smakowita tarta rabarbarowa z nutą wanilii i migdałami

Składniki

Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, szczypta soli morskiej, 1 jajko w rozmiarze L, 5 łyżek cukru pudru, łyżka cukru waniliowego

Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 800 g rabarbaru, 180 g drobnego cukru do wypieków, 1 pomarańcza, 4 łyżki cukru waniliowego, 6 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Kroimy rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki. Wkładamy je do niewielkiego garnka. Potem zasypujemy je cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy do owoców startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i zaczynamy gotować rabarbar na niewielkim ogniu przez około 7/8 minut aż zmięknie (musi być miękki, ale jędrny - nie może się rozpaść).

Odsączamy i studzimy rabarbar. Przesianą mąkę łączymy wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz solą morską. Składniki ugniatamy przez chwilę aż do ich połączenia (ciasto powinno być zwarte i nie przyklejać się do rąk). Następnie owijamy kulę ciasta w folię, umieszczamy w lodówce i chłodzimy ją przez około godzinę.

Po wskazanym czasie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Przekładamy je do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy rabarbar na spód tarty. Układamy kawałki owoców na cieście, tworząc z nich geometryczną kompozycję. Posypujemy ciasto płatkami migdałów. 

Pieczemy tartę przez około pięćdziesiąt-pięćdziesiąt pięć minut.

Smacznego!

Zobacz także: Ten słynny meksykański sos sprawia, że każde danie rzuca na kolana. Zachwyca pikanterią i... czekoladowym posmakiem

Polecane wideo

Białe sukienki to największy hit sezonu. Do wyboru masz trzy boskie style - paryski szyk, boho i romantyzm
Białe sukienki to największy hit sezonu. Do wyboru masz trzy boskie style - paryski szyk, boho i romantyzm - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie