Niejeden smakosz zgodzi się zapewne ze stwierdzeniem, że włoska kuchnia nie ma sobie równych. Warto tym samym zacząć korzystać nie tylko z włoskich przepisów na obiady, czy desery, ale także i na pieczywo. Koniecznie wprowadźmy do swojego jadłospisu przepyszną i zachwycającą puszystością focaccię z oliwkami, rozmarynem oraz zaskakującą cytrusową nutą. To wypiek, który przygotowuje się banalnie prosto, a który z pewnością zachwyci każdego swoim wyrafinowaniem.
Zobacz także: Przepyszna pizza w wiosennym wydaniu. Sekret jej fantastycznego smaku tkwi w jednym składniku
Do upieczenia focacci będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g przesianej mąki pszennej typu 450, trzy łyżki oliwy z oliwek, 10 gram drożdży instant, 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej, 400 ml letniej wody, kilka łyżeczek bułki tartej, garść parmezanu, 2 łyżeczki rozmarynu, garść zielonych dużych oliwek bez pestek, 8 plasterków cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól oraz dolewamy do nich wodę. Powoli mieszamy, czekając aż składniki się połączą. Wyrabiamy ciasto przez około trzy minuty. Następnie smarujemy je oliwą, nakrywamy lnianą lub bawełnianą szmatkę i zostawiamy na godzinę/półtorej do wyrośnięcia.
Po upłynięciu wskazanego czasu wykładamy ciasto na stolnicy podsypaną mąką. Dosypujemy do niego parmezan oraz rozmaryn i zaczynamy je wyrabiać, co powinno potrwać niecałą minutę. Następnie delikatnie rozciągamy ciasto na większy placek - powinien mieścić się w formie o wymiarach 25 x 36 cm.
Smarujemy formę łyżką oliwy, oprószamy ją bułką tartą i wykładamy na niej ciasto. Układamy na nim oliwki i plasterki cytryny. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Skrapiamy focaccię łyżką oliwy. Pieczemy ją przez około dwadzieścia pięć minut aż do osiągnięcia apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Ten pyszny francuski deser wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki. Robi się go banalnie prosto