Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki

Gnocchi z batatami i czerwonym pesto to pomysł na pyszny, sycący i banalnie prosty w przygotowaniu posiłek.
Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/fareisle/)
22.05.2023

Warto wiedzieć, że Włosi zajadają się gnocchi już od czasów starożytnych. Na przestrzeni wieków powstała wręcz niezliczona liczba wersji tego aromatycznego i sycącego dania. Nie sposób się nim znudzić - mieszkańcy malowniczego Półwyspu Apenińskiego od długich dekad wymieniają gnocchi jako jedną ze swoich ulubionych potraw. Wszyscy amatorzy finezyjnej, a jednocześnie pełnej prostoty kuchni włoskiej, koniecznie powinni wypróbować gnocchi z batatami i czerwonym pesto.

Zobacz także: Pyszny wiosenny koktajl, który nawilży i wygładzi Twoją skórę. Poprawia też koncentrację i koi nerwy

Smakowite gnocchi z batatami i czerwonym pesto

Składniki

Do przyrządzenia gnocchi będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g ugotowanych ziemniaków, 400 g ugotowanych batatów, 2 łyżki soli morskiej, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 1 łyżeczka tymianku, trzy łyżki czerwonego pesto, 150 gram mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, spora garść startego parmezanu, 1 jajko, 1 żółtko, świeża szałwia, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Ugniatamy ostudzone ziemniaki i bataty na purée. Łączymy je wraz z pozostałymi składnikami. Całość zagniatamy aż do połączenia się składników (nie za długo).

Kroimy powstałe ciasto na kilka kawałków. Następnie podsypujemy je mąką. Każdą część ciasta rolujemy na wałek o średnicy około dwóch centymetrów. Potem kroimy wałeczki na półtoracentymetrowe kawałki, na których robimy odcisk widelcem.

Wrzucamy kluski do wrzącej osolonej wody. Są gotowe, gdy tylko zaczną wypływać na powierzchnię. Podajemy je od razu po ugotowaniu polane oliwą, skropione sokiem z cytryny, posypane parmezanem oraz świeżymi listkami szałwii.

Smacznego!

Zobacz także: Ten słynny meksykański sos sprawia, że każde danie rzuca na kolana. Zachwyca pikanterią i... czekoladowym posmakiem

Polecane wideo

Fryzury bez wad. Pasują do każdego kształtu twarzy i można je szybko wystylizować
Fryzury bez wad. Pasują do każdego kształtu twarzy i można je szybko wystylizować - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie