Przepyszna pizza w wiosennym wydaniu. Sekret jej fantastycznego smaku tkwi w jednym składniku

Nie sposób się jej oprzeć!
Przepyszna pizza w wiosennym wydaniu. Sekret jej fantastycznego smaku tkwi w jednym składniku
Fot. Unsplash (D. Barczak)
08.05.2023

Nie masz pomysłu na obiad lub kolację, ale miałabyś ochotę zjeść coś sytego, poprawiającego nastrój i przepysznego? Koniecznie postaw na pizzę! Domowa pizza na apetycznie puszystym cieście to coś, co zawsze się udaje i wywołuje uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Tym razem warto dodać do niej pewien szczególny element. Jako że sezon szparagowy już w pełni, bierzmy przykład z Włochów. O tej porze roku rozkoszujmy się obłędnym smakiem pizzy z tymi ciekawie wyglądającymi warzywami. 

Zobacz także: Ten pyszny francuski deser wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki. Robi się go banalnie prosto

Obłędna pizza ze szparagami, suszonymi pomidorami i ricottą

Składniki

Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 4 łyżki oliwy

Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 ml śmietanki kremówki, płaska łyżeczka soli morskiej, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka tymianku2 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone na łyżce oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy: 2 opakowania tartej mozzarelli, suszone pomidory, ugotowane zielone szparagi, serek ricotta, świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz cukru. Odstawiamy je na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.

Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez kwadrans. Następnie nakrywamy je bawełnianą szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po upłynięciu wskazanego czasie ugniatamy ciasto przez pięć minut. Rozwałkowujemy je na placek. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na około czterdzieści minut.

Przygotowujemy sos. Łączymy składniki. Podgotowujemy je na małym ogniu przez parę minut.

Wykładamy na ciasto sos, ser i suszone pomidory. Gdzieniegdzie robimy kleksy z ricotty. Umieszczamy pizzę w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez dwanaście minut. Następnie wyjmujemy ją na chwilę i układamy na niej szparagi (nie powinny być pieczone za długo, jako że tracą wówczas jędrność). Doprawiamy je solą i pieprzem.

Dopiekamy pizzę przez kolejnych 10 minut. 

Smacznego!

Zobacz także: Ten ekspresowy obiad to jedno z ulubionych dań mieszkańców Chin. Będziesz nim zachwycona!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Roman Krzonkalla (@romans_food_passion)

It bags na wiosnę: przegląd torebek, na które panuje obecnie szał. Warto mieć je pod ręką
It bags na wiosnę: przegląd torebek, na które panuje obecnie szał. Warto mieć je pod ręką - zdjęcie 1
Komentarze (6)
Ocena: 5 / 5
RONAJDINO RONALDO MA KARNEGO czy: co be continuet (Ocena: 5) 02.06.2023 08:01
Uda mu sieeeeeeeeeeew trafić golaaaaaaaaaa Nieee bo zjebał bramke
odpowiedz
Roxy najgorsza tak samo jak pojebane genzie (Ocena: 5) 02.06.2023 07:59
Jaka najgorsza gra jest na świecie Umnie vnaf
odpowiedz
Ah Ah Ah (Ocena: 5) 02.06.2023 07:56
Kurwa lepiej włoską pizzę
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 09.05.2023 16:46
Huhjit
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 08.05.2023 00:45
Ahhhh? w spermie i mleku kobiety
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie