Wielu smakoszy, jak i cenionych krytyków kulinarnych jest zdania, że kuchnia meksykańska nie ma sobie równych. Bogactwo aromatów i smaków, które można odnaleźć w wielkiej ilości meksykańskich potraw, faktycznie potrafi wprawić w nie lada zachwyt. Podobne wrażenia wywołuje mole poblano, czyli pikantny gęsty sos, którego sekretnym składnikiem jest gorzka czekolada. Wybornie smakuje wraz z tacos, quesadillas, pierożkami empanadas, krewetkami, czy w towarzystwie pieczonego kurczaka.
Zobacz także: Ten pyszny francuski deser wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki. Robi się go banalnie prosto
Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 łyżki oliwy z oliwek, spora biała cebula, mała czerwona cebula, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 5 goździków, 3 gwiazdki anyżu, połowa szklanki passaty pomidorowej, 6 łyżek rodzynek, 120 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (75% kakao), 6 łyżeczek zmielonych migdałów, 3 łyżeczki orzechów ziemnych, 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 3 łyżeczki cynamonu, 2 świeże papryczki chili bez pestek, łyżeczka nasion kolendry, 2 łyżeczki kakao, płaska łyżeczka soli morskiej, 4 łyżki ziaren sezamu, łyżka brązowego cukru
Szklimy na oliwie cebulę, podsmażamy czosnek. Dorzucamy do nich przyprawy i papryczkę chili. Smażymy wszystko przez kilka minut, potem zalewamy szklanką bulionu i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.
Prażymy migdały, sezam i orzechy ziemne. Dosypujemy je do cebuli, czosnku i przypraw, które po kwadransie zalewamy kolejną porcją bulionu. Dodajemy do sosu kakao, cukier, czekoladę oraz passatę. Podgotowujemy je przez piętnaście minut. Potem miksujemy wszystko aż do powstania aksamitnej masy.
Smacznego!
Zobacz także: Idealne ciasto na podwieczorek: rozpływające się w ustach karmelowe brownie