Ten pyszny francuski deser wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki. Robi się go banalnie prosto

Aromatyczne schłodzone gruszki polane ciepłym sosem czekoladowym i podane z lodami to coś, czemu naprawdę nie sposób się oprzeć.
Ten pyszny francuski deser wygląda jak cukiernicze dzieło sztuki. Robi się go banalnie prosto
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/flowsocial_media/)
03.05.2023

Kuchnia francuska już od wieków słynie z wyrafinowanych połączeń smakowych. Mnóstwo jej dań jest uważanych przez cenionych krytyków kulinarnych za jedne z najlepszych na świecie. Bardzo podobnie jest z francuskimi deserami, które zazwyczaj zachwycają nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku. Są nieprzeciętnie pyszne i urokliwie podane.

Jeśli należymy do amatorek łakoci, koniecznie wypróbujmy deser zwany Poire Belle-Hélène. To innymi słowy Gruszka Piękna Helena, która gości na francuskich stołach już od lat sześćdziesiątych XIX stulecia. Za pomysłodawcę deseru uważa się jednego z najwybitniejszych cukierników pochodzących z Francji. Był nim Georges Auguste Escoffier. Warto wiedzieć, że intrygująca nazwa deseru wywodzi się od szalenie popularnej w tej dekadzie operetki skomponowanej przez Jacques'a Offenbacha pod tym samym tytułem. Nawiązuje zaś do postaci Heleny Trojańskiej, słynącej z posągowej urody bohaterki „Iliady ” Homera. 

Zobacz także: Ten ekspresowy obiad to jedno z ulubionych dań mieszkańców Chin. Będziesz nim zachwycona!

Poire Belle-Hélène, czyli ukochany deser Francuzów

Składniki

Do zrobienia deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 dojrzałe słodkie gruszki, 3 łyżki brązowego cukru, łyżka świeżo zmielonego kardamonu, łyżka cynamonu, ziarenka z jednej laski wanilii, tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, lody waniliowe, 2 łyżki soku z cytryny, płatki migdałowe, duża łyżka roztopionego masła, 30 ml brandy 

Sposób przygotowania

Wlewamy do rondelka dwie szklanki wody i sok z cytryny. Dorzucamy do nich cukier, kardamon, cynamon i ziarenka wanilii. Podgotowujemy roztwór na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Potem umieszczamy w nim pionowo obrane ze skórek gruszki bez gniazd nasiennych. Gotujemy je przez kwadrans do miękkości.

Studzimy owoce. Do syropu gruszkowego dodajemy masło, dolewamy brandy i roztopioną czekoladę. Dobrze mieszamy. Podajemy gruszki z lodami waniliowymi, polane ciepłym sosem czekoladowym i posypane płatkami migdałów.

Smacznego!

Zobacz także: Doskonała pizza bianca z gruszkami, serem pleśniowym i rozmarynem. Na pewno stanie się Twoją ulubioną

Polecane wideo

Sezon festiwali już się rozpoczął. Oto najnowsze trendy w modzie festiwalowej, dzięki którym będziesz olśniewać
Sezon festiwali już się rozpoczął. Oto najnowsze trendy w modzie festiwalowej, dzięki którym będziesz olśniewać - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie