Lada moment zaczniemy wybierać się na długo wyczekiwane majówkowe wyjazdy i wycieczki. Ich nieodłącznym elementem są grille i pikniki. Jeśli planujemy właśnie menu na majówkę, koniecznie włączmy do niego domowe czosnkowe pieczywo. Ta pyszna przekąska z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Robi się ją banalnie prosto.
Zobacz także: Ten ekspresowy obiad to jedno z ulubionych dań mieszkańców Chin. Będziesz nim zachwycona!
Do upieczenia ciabatty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej mąki pszennej, 300 g letniej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
Do zrobienia masła czosnkowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: kostka masła w temperaturze pokojowej, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), szczypta soli morskiej, 2 łyżeczki soku z cytryny, skórka starta z połowy cytryny, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich, pęczek drobno pokrojonej pietruszki
Łączymy składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez piętnaście minut i umieszczamy w misce. Potem nakrywamy ją bawełnianą szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po upłynięciu wskazanego czasu dzielimy ciasto na dwie części i nadajemy ich podłużny kształt. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy ciabatty w temperaturze 250 stopni przez dwadzieścia minut (lub do złocistego apetycznego odcienia).
Łączymy składniki na masło czosnkowe. Dokładnie je mieszamy. Smarujemy masłem pokrojoną na grube kawałki ciabattę i podpiekamy ją do chrupkości.
Smacznego!
Zobacz także: Ten niezwykły napój genialnie odmłodzi Twoją cerę, świetnie wpłynie na odporność i doda Ci energii