Nietrudno zgodzić się z opinią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To właśnie od niego zależy, czy będziemy cieszyć się witalnością i tryskać doskonałym humorem, czy może nie starczy nam na nic siły i spędzimy dzień, marząc o popołudniowej drzemce. Śniadanie powinno być więc obfite w cenne składniki odżywcze, a także i nieprzeciętnie smakowite. Jeśli znudziły się nam poranne przekąski i zastanawiamy się, w jaki sposób urozmaicić swój jadłospis, koniecznie wprowadźmy do niego śniadanie w tureckim stylu. Z pewnością zaskoczy nas swym fantastycznym nieprzeciętnym smakiem.
Zobacz także: Puszyste drożdżowe bułeczki, które zamienią Twój podwieczorek w niezapomnianą ucztę
Do przygotowania jajek po turecku będziemy potrzebowały, składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 50 g masła, 130 ml jogurtu greckiego, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, odrobina płatków chili + koperek, pietruszka lub kolendra do posypania na koniec
Umieszczamy jogurt grecki w misce. Dodajemy do niego sok z cytryny, kolorowy pieprz, sól oraz czosnek. Mieszamy. Umieszczamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż lekko się podgrzeje. Roztapiamy na patelni masło. Doprawiamy je wędzoną papryką i pieprzem cayenne.
Wbijamy jajka do osobnych miseczek. Robimy w wodzie wir i wlewamy do niego jajko. Gotujemy je przez dwie lub dwie i pół minuty (lub do momentu ścięcia się białka) i wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową. Powtarzamy czynność z drugim jajkiem.
Umieszczamy jajka w koszulkach w misce z jogurtem. Polewamy je smakowym masłem, dekorujemy płatkami chili i posypujemy kolendrą, pietruszką lub koperkiem. Jajka po turecku podajemy z ulubionym pieczywem (najlepiej pełnoziarnistym).
Smacznego!
Zobacz także: Shortbread fingers. Maślane kruche ciasteczka bez których Szkoci nie wyobrażają sobie życia