Nie jadłaś jeszcze smaczniejszego i piękniejszego wypieku. Czas poznać niezwykłe ciasto red velvet

Będziesz nim zachwycona!
Nie jadłaś jeszcze smaczniejszego i piękniejszego wypieku. Czas poznać niezwykłe ciasto red velvet
Fot. Unsplash (Zoe)
04.05.2023

Intensywnie rubinowe ciasto posiadające oryginalną nazwę red velvet, hipnotyzuje. Jest tak niezwykłe i apetyczne, że nie da się go pomylić z żadnym innym. Przepis na ten zachwycający apetycznym wyglądem, jak i równie nieprzeciętnym smakiem wypiek zrodził się w Stanach Zjednoczonych. Przyjmuje się, że red velvet cake pojawiło się na stołach Amerykanów już w latach czterdziestych. Wiadomo, że pomysł na ciasto jest zasługą popularnej znawczyni kulinariów i smakoszki, Irmy S. Rombauer. Receptura na red velvet pojawiła się w jej kultowej książce posiadającej tytuł „The Joy of cooking”. Ciasto robi się błyskawicznie i naprawdę prosto. Warto zacząć łączyć je z rozpływającym się w ustach kremem truskawkowym. 

Zobacz także: Puszyste babeczki z kremem waniliowym. Banalnie prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci każdego

Ciasto red velvet z kremem truskawkowym

Składniki

Do upieczenia ciasta red velvet będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki intensywnie czerwonego barwnika, szklanka kefiru, 2 łyżki octu, łyżeczka soli morskiej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/2 szklanki oleju, 2 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej)

Do zrobienia kremu do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego serka mascarpone, 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej (ostudzona), 150 g truskawek, odrobina czerwonego barwnika, 3 łyżki cukru waniliowego, śmietan-fix

Sposób przygotowania

Miksujemy olej wraz z cukrem. Po chwili dodajemy do masy jajka. Przez cały czas miksujemy. Dorzucamy do nich cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz czerwony barwnik. Następnie nadal przez cały czas miksując, dodajemy do ciasta maślankę i mąkę. Kończymy w momencie, gdy składniki się połączą.

Do niewielkiej miseczki przekładamy sodę i ocet. Mieszamy, aż powstanie piana. Od tego momentu przyspieszamy swoje ruchy. Szybko dodajemy pianę do ciasta i przez 10 sekund miksujemy.

Przekładamy ciasto do okrągłej formy. Pieczemy je przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie, dzielimy je na dwie części.

Przygotowujemy krem. Łączymy serek mascarpone wraz ze śmietanką kremówką, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Miksujemy truskawki wraz z barwnikiem i rozpuszczoną białą czekoladą. Delikatnie łączymy obie masy i umieszczamy krem w lodówce na czterdzieści minut. 

Przekładamy ciasto kremem. 

Smacznego!

Zobacz także: Najlepsze śniadanie, które pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy. Zapewnia wielką witalność

Polecane wideo

Boskie ZEGARKI na wiosnę. Będą wielkimi hitami kolejnych miesięcy
Boskie ZEGARKI na wiosnę. Będą wielkimi hitami kolejnych miesięcy - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie