Intensywnie rubinowe ciasto posiadające oryginalną nazwę red velvet, hipnotyzuje. Jest tak niezwykłe i apetyczne, że nie da się go pomylić z żadnym innym. Przepis na ten zachwycający apetycznym wyglądem, jak i równie nieprzeciętnym smakiem wypiek zrodził się w Stanach Zjednoczonych. Przyjmuje się, że red velvet cake pojawiło się na stołach Amerykanów już w latach czterdziestych. Wiadomo, że pomysł na ciasto jest zasługą popularnej znawczyni kulinariów i smakoszki, Irmy S. Rombauer. Receptura na red velvet pojawiła się w jej kultowej książce posiadającej tytuł „The Joy of cooking”. Ciasto robi się błyskawicznie i naprawdę prosto. Warto zacząć łączyć je z rozpływającym się w ustach kremem truskawkowym.
Zobacz także: Puszyste babeczki z kremem waniliowym. Banalnie prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci każdego
Do upieczenia ciasta red velvet będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 szklanka brązowego cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki intensywnie czerwonego barwnika, szklanka kefiru, 2 łyżki octu, łyżeczka soli morskiej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/2 szklanki oleju, 2 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej)
Do zrobienia kremu do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego serka mascarpone, 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej (ostudzona), 150 g truskawek, odrobina czerwonego barwnika, 3 łyżki cukru waniliowego, śmietan-fix
Miksujemy olej wraz z cukrem. Po chwili dodajemy do masy jajka. Przez cały czas miksujemy. Dorzucamy do nich cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz czerwony barwnik. Następnie nadal przez cały czas miksując, dodajemy do ciasta maślankę i mąkę. Kończymy w momencie, gdy składniki się połączą.
Do niewielkiej miseczki przekładamy sodę i ocet. Mieszamy, aż powstanie piana. Od tego momentu przyspieszamy swoje ruchy. Szybko dodajemy pianę do ciasta i przez 10 sekund miksujemy.
Przekładamy ciasto do okrągłej formy. Pieczemy je przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie, dzielimy je na dwie części.
Przygotowujemy krem. Łączymy serek mascarpone wraz ze śmietanką kremówką, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Miksujemy truskawki wraz z barwnikiem i rozpuszczoną białą czekoladą. Delikatnie łączymy obie masy i umieszczamy krem w lodówce na czterdzieści minut.
Przekładamy ciasto kremem.
Smacznego!
Zobacz także: Najlepsze śniadanie, które pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy. Zapewnia wielką witalność