Wypieki z ciasta drożdżowego wciąż przodują w rankingach popularności. Mnóstwo osób uważa je za swoje ulubione słodkie przekąski. Nietrudno się im dziwić. Apetycznie puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki po prostu nie mają sobie równych. Fanki drożdżówek koniecznie powinny skosztować ich jabłkowo-cynamonowej wersji. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Zobacz także: Najlepsze śniadanie, które pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy. Zapewnia wielką witalność
Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 170 g cukru do wypieków, 3 łyżki cukru waniliowego, 150 g klarowanego masła, 4 jajka (w temperaturze pokojowej), 3 niewielkie jabłka, 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki świeżo zmielonego kardamonu, łyżka skórki cytrynowej, szczypta soli morskiej, łyżka oliwy + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec i cukier puder do podania
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski (oprócz jabłek) i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po upłynięciu wskazanego czasu znów ugniatamy przez chwilę ciasto (możemy podsypać je mąką). Formujemy z ciasta kulki i układamy na nich po kilka grubych plasterków jabłka. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i nakrywamy bawełnianą szmatką. Odstawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut. Potem smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy bułeczki przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni (lub do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia). Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: To będzie najlepsza pizza, jakiej kiedykolwiek próbowałaś. Sekret tkwi w jednym niezwykłym dodatku