Moussaka, czyli aromatyczna grecka zapiekanka z bakłażanami. Pokochasz tę pyszną potrawę!

Naprawdę trudno się jej oprzeć.
Moussaka, czyli aromatyczna grecka zapiekanka z bakłażanami. Pokochasz tę pyszną potrawę!
Fot. iStock
14.04.2023

Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za kuchnią grecką. To po prostu kwintesencja śródziemnomorskiego gotowania - pełnego prostoty, ale i wyrafinowania. Obfituje w mnóstwo zachwycających aromatami i smakami potraw, dzięki czemu jest uważana za jedną z najsmakowitszych kuchni świata. Jedną z jej sztandarowych dań jest moussaka, czyli zapiekanka bakłażanowa, którą je się w Grecji już od lat dwudziestych ubiegłego stulecia. Wielu Greków wymienia ją jako swoją ukochaną potrawę, którą nie sposób się znudzić. Kiedyś prym wiodła jej mięsna wersja. Dziś często przygotowuje się też jej wegetariańską wariację.

Zobacz także: Deserowe naleśniki, które pokocha każdy łasuch. Zaskoczą Cię wyrafinowanym smakiem

Smakowita moussaka z bakłażanami w wersji wegetariańskiej

Składniki

Do przygotowania potrawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: dwa duże bakłażany, 2 cukinie, 2 średniej wielkości cebule, 900 g/1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, puszka czerwonej soczewicy, puszka pomidorów w puszce, 2 jajka w rozmiarze L, czubata łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka tymianku, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka kminu rzymskiego, 2 listki laurowe, 4 łyżki masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, oliwa z oliwek, sól morska 

Sposób przygotowania

Podsmażamy czosnek, szklimy cebulę. Dorzucamy na patelnię soczewicę i pomidory w puszce. Doprawiamy je i podgotowujemy na małym ogniu przez pięć/sześć minut. 

Na osobnej patelni podsmażamy średniej grubości plastry bakłażana i cukinii (powinny się zarumienić). Ubijamy ziemniaki na jednolitą masę. Dodajemy do nich masło, śmietanę, jajka, szczyptę soli morskiej, szczyptę pieprzu oraz gałkę muszkatołową i mieszamy. 

Wyjmujemy z masy pomidorowo-soczewicowej listki laurowe. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo ziemniaki, cukinię, bakłażany i soczewicę z pomidorach. Zapiekamy moussakę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

Zobacz także: To będzie najlepsza pizza, jakiej kiedykolwiek próbowałaś. Sekret tkwi w jednym niezwykłym dodatku

Polecane wideo

Dzięki tym marynarkom stworzysz bezbłędne stylizacje. Są oryginalne, szykowne, wyglądają zmysłowo ♥
Dzięki tym marynarkom stworzysz bezbłędne stylizacje. Są oryginalne, szykowne, wyglądają zmysłowo ♥ - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 07.05.2023 10:17
Klllllponbn. Nml Mkkfryrttbhyggg
odpowiedz

Polecane dla Ciebie