Kuchnia chińska słynie nie tylko z zachwycających aromatów i finezyjnych smaków, ale i z ciekawego podejścia do przygotowywania potraw. Otóż w odróżnieniu od wielu kuchni europejskich, na przykład francuskiej, mnóstwo fantastycznych chińskich dań powstaje nie poprzez wielogodzinne przygotowania, ale w błyskawiczny sposób. Jedną z podobnych pysznych i szybkich w robieniu potraw jest smażony ryż z jajkiem.
Zobacz także: Buraki, czerwona cebula i parmezan. Z tych składników zrobisz najlepszą zupę, jaką kiedykolwiek jadłaś
Do przygotowania potrawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g ryżu jaśminowego (ugotowanego na sypko), 4 łyżki oleju arachidowego, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu rybnego, łyżka skrobi ziemniaczanej, 2 cebule szalotki pokrojona w piórka, drobno posiekana papryczka chili, 2 marchewki pokrojone w słupki, połowa czerwonej papryki pokrojona w słupki, spora garść pokrojone na grube kawałki kapusty pekińskiej, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 2 jajka w rozmiarze L, łyżka miodu, 3 łyżki soku z limonki, świeżo zmielony pieprz + opcjonalnie garść ugotowanych krewetek i pietruszka lub szczypiorek do posypania przed podaniem
Szklimy cebulę szalotkę na dwóch łyżkach oleju arachidowego. Podsmażamy marchewkę, papryczkę chili, paprykę, kapustę pekińską i czosnek. Umieszczamy na patelni ryż. Polewamy go resztą oleju, sosem rybnym, sosem sojowym i miodem. Dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną. Dobrze mieszamy. Następnie na patelnię wylewamy rozbełtane jajka. Bardzo energicznym ruchem mieszamy je, aby połączyły się z ryżem. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy się zetną. Skrapiamy ryż sokiem z limonki i posypujemy go szczypiorkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Zobacz także: To będzie najlepsza pizza, jakiej kiedykolwiek próbowałaś. Sekret tkwi w jednym niezwykłym dodatku