Pochodzące z Bliskiego Wschodu buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Kryje się w nich mnóstwo bardzo cennych składników odżywczych. Można w nich znaleźć między innymi witaminę A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E oraz K, a także cynk, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Buraki doskonale wzmacniają odporność, regulują poziom cholesterolu, chronią przed wolnymi rodnikami, stymulują produkcję czerwonych krwinek i oczyszczają organizm z toksyn. Warto wprowadzić je tym samym do swojej diety. Świetnym pomysłem na zdrowy i pyszny obiad z burakami w roli głównej jest przygotowanie zupy kremu. Gdy doda się do niej karmelizowaną czerwoną cebulę i parmezan nie ma sobie równych.
Zobacz także: To będzie najlepsza pizza, jakiej kiedykolwiek próbowałaś. Sekret tkwi w jednym niezwykłym dodatku
Do zrobienia zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 800 ml bulionu warzywnego, 600 g ugotowanych buraków, 200 g ciecierzycy, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, garść parmezanu, 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki estragonu, świeżo zmielony pieprz, sól morska, oliwa z oliwek + do podania biały i czarny sezam, szczypiorek, jogurt naturalny, ser (cheddar, ser kozi lub feta)
Podsmażamy na oliwie czosnek. Czerwoną cebulę zalewamy octem balsamicznym i posypujemy cukrem. Karmelizujemy ją do miękkości. Łączymy czosnek i cebulę wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy zupę i gotujemy ją na małym ogniu przez około dziesięć minut. Potem blendujemy ją na jednolitą masę.
Przed podaniem dekorujemy krem buraczany czarnym i białym sezamem, jogurtem naturalnym, szczypiorkiem oraz serem.
Smacznego!
Zobacz także: Wiosenne sajgonki w wersji bez smażenia. Są zdrowe, pyszne i niesamowicie apetyczne