Trudno o bardziej smakowite danie niż pieczone faszerowane ziemniaki. To przepyszna, niezwykle apetyczna, a do tego syta potrawa, którą przygotowuje się w banalnie prosty sposób. Do jej zrobienia potrzebujemy zaledwie kilku rzeczy, więc może być strzałem w dziesiątkę w momentach, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Możemy być pewne, że gdy dodamy do ziemniaków karmelizowaną cebulę oraz aromatyczny ser cheddar, staną się naszym daniem popisowym, które zaskakuje swym wyrafinowanym smakiem.
Zobacz także: Żadne pieczywo nie będzie smakowało Ci tak, jak ten domowy chleb z chrupiącą skórką. Wypróbuj!
Do przygotowania dania będziemy potrzebowały składników, takich jak: 8 dużych ziemniaków, spora garść cheddara, spora garść mozzarelli, 2 łyżeczki suszonego tymianku, łyżeczka suszonego estragonu, świeżo zmielony kolorowy pieprz, sól morska, oliwa z oliwek, 8 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, 2 duże drobno pokrojone czerwone cebule, trzy łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki brązowego cukru, szczypiorek, 3 łyżki jogurtu greckiego
Przekrawamy ziemniaki na pół. Każdą połówkę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Smarujemy je oliwą z oliwek i doprawiamy tymiankiem, solą morską oraz pieprzem.
Wykładamy ziemniaki na blaszce do pieczenia. Pieczemy je przez pięćdziesiąt minut w temperaturze 190 stopni. Dusimy do miękkości cebulę posypaną cukrem oraz polaną octem balsamicznym.
Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika. Gdy przestygną, wydrążamy ich środki i ugniatamy je. Dodajemy do ziemniaków cheddar, jogurt grecki i suszone pomidory. Dokładnie mieszamy. Nakładamy powstałą masę do łupinek ziemniaków. Posypujemy je mozzarellą i estragonem, a potem zapiekamy przez pół godziny, aż apetycznie się zrumienią.
Przed podaniem posypujemy ziemniaki szczypiorkiem i karmelizowaną cebulą. Świetnie smakują z kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego!
Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie