Knedle ze śliwkami to jedno z dań, które wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Często mamy do nich sentymentalny stosunek podobnie jak do jagodzianek, domowych kokosanek, czy racuchów z jabłkami. Trzeba przyznać, że apetyczne i syte kluski ziemniaczane wypełnione śliwkowym nadzieniem to przekąska, która nie ma sobie równych. Przygotowuje się ją banalnie prosto.
Zobacz także: Żadne pieczywo nie będzie smakowało Ci tak, jak ten domowy chleb z chrupiącą skórką. Wypróbuj!
Do przygotowania knedli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 g śliwek, cztery łyżki cukru waniliowego, 450 g ziemniaków, 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, łyżka oleju roślinnego + mak do posypania
Przekrawamy umyte śliwki na pół. Usuwamy z nich pestki. Następnie posypujemy je cukrem waniliowym, kardamonem i cynamonem, a następnie wykładamy na blaszce do pieczenia. Zapiekamy je przez około dziesięć minut w temperaturze 180 stopni.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Łączymy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Ugniatamy ugotowane przestudzone ziemniaki i dodajemy je do mieszaniny mąk. Doprawiamy ciasto solą morską i ugniatamy je przez chwilę.
Formujemy z ciasta niewielkie kulki, rozpłaszczamy je i umieszczamy w środku każdej dwie połówki śliwki. Potem je sklejamy i delikatnie skrapiamy olejem roślinnym.
Gotujemy knedle na parze przez dziesięć minut.
Świetnie smakują posypane makiem. Można polać je również klarowanym masłem.
Smacznego!
Zobacz także: Cytrynowe babeczki z miodem. Zdrowy deser, który zaskakuje fantastycznym smakiem