Burritos, czyli placki pszenne wypełnione ryżowym farszem i mnóstwem pysznych dodatków to jedna z ulubionych przekąsek mieszkańców Meksyku. Zajada się je tam już od początku XX stulecia. To smakowity, niezwykle aromatyczny i bardzo syty posiłek, który warto zacząć przygotowywać w domu.
Zobacz także: Smakowite pierogi w stylu azjatyckim. Ich sekret to zachwycający aromatami farsz
Do przygotowania burritos będziemy potrzebowały składników, takich jak: szklanka ugotowanego ryżu, papryczka chili, duża czerwona cebula pokrojona w piórka, czerwona papryka pokrojona w słupki, 4 duże łyżki passaty pomidorowej, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, spora garść świeżej kolendry, sok z limonki, pokrojony w kostkę ser cheddar, oliwa z oliwek, połowa puszki czarnej fasoli, 2 drobno pokrojone pomidory, świeżo zmielony kolorowy pieprz, placki tortilli, śmietana, awokado pokrojone na plasterki (oprószone solą morską i skropione limonką)
Szklimy cebulę. Podsmażamy ryż na oliwie wraz z czosnkiem, passatą, papryczką chili i papryką. Dodajemy do niego cebulę, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy pieprzem.
Na każdym placku umieszczamy ryż, ser, kolendrę, łyżeczkę pomidora, awokado i czarną fasolę. Zwijamy placki w rulony. Podajemy burritos ze śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także: Cytrynowe babeczki z miodem. Zdrowy deser, który zaskakuje fantastycznym smakiem