Pistacje to jedne z najzdrowszych, ale i najpyszniejszych orzechów. Zaskakują swym wyrafinowanym smakiem. Do tego kuszą nietypową, intensywnie zieloną barwą. Warto zacząć traktować je nie tylko jako wartościową przekąskę, ale i komponent dań oraz deserów. Wzbogacajmy zdrowymi i niezwykle apetycznymi pistacjami także i nasze wypieki. Amatorki pistacji koniecznie powinny posmakować rozpływającej się w ustach babki z pistacjową nutą.
Zobacz także: Cytrynowe babeczki z miodem. Zdrowy deser, który zaskakuje fantastycznym smakiem
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 170 g cukru pudru, 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 3 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), 2 łyżki cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki pasty pistacjowej, szczypta soli morskiej
Do zrobienia polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 łyżki pasty pistacjowej, tabliczka białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 20 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki soku z cytryny + garść pokrojonych niesolonych pistacji do posypania ciasta
Ubijamy jajka wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wlewamy do niej masło. Bardzo powolnym ruchem łączymy masę z resztą składników.
Przekładamy ciasto do formy z kominem. Pieczemy je przez około czterdzieści pięć minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowujemy polewę. Przekładamy do miseczki pastę pistacjową, rozpuszczoną białą czekoladę, śmietankę kremówkę oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Gdy babka ostygnie, wykładamy na nią polewę i posypujemy ją pistacjami.
Smacznego!
Zobacz także: Smakowite pierogi w stylu azjatyckim. Ich sekret to zachwycający aromatami farsz