Jak z bardzo prostego dania wyczarować wykwintną i oczarowującą smakiem potrawę? Włosi mają na to swój sprawdzony sposób. Jeżeli chcą zachwycić gości, przygotowując posiłek, który bardzo długo będzie się wspominało z rozrzewnieniem, dodają do niego pastę truflową. Przepyszna salsa tartufata sprawdza się doskonale także jako dodatek do pizzy.
Zobacz także: Wiosenne sajgonki w wersji bez smażenia. Są zdrowe, pyszne i niesamowicie apetyczne
Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 4 łyżki oliwy
Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 ml śmietanki kremówki, płaska łyżeczka soli morskiej, łyżeczka białego pieprzu, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone na łyżce oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy: 2 opakowania tartej mozzarelli, spora garść pokrojonych i podsmażonych pieczarek, 3 łyżki pasty truflowej (białej lub czarnej), kilka łyżeczek serka mascarpone, kilka łyżek obranych ze skórek pistacji
Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy je na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.
Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez kwadrans. Potem nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po upłynięciu wskazanego czasie ugniatamy ciasto przez parę minut. Rozwałkowujemy je na placek. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na czterdzieści minut.
Przygotowujemy sos. Łączymy składniki. Gotujemy je na małym ogniu przez kilka minut.
Wykładamy na ciasto sos oraz pozostałe składniki. Umieszczamy pizzę w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans lub do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Czas na ucztę w orientalnym stylu. Indyjskie kokosowe curry zachwyci Cię swym smakiem