Francuzi nie wyobrażają sobie życia bez regularnego zajadania sałatek. Wielu mieszkańców Francji ma szczególną słabość do salade niçoise, czyli sałatki nicejskiej. Jak można się spodziewać po kuchni francuskiej i ona zaskakuje niezwykłym smakowym wyrafinowaniem. Pomysł na przepyszną sałatkę, w której pierwsze skrzypce grają jajka, oliwki oraz tuńczyk, powstał już w XIX stuleciu. Istnieje niezliczona liczba jej wariantów. W każdym francuskim domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a to zmieniając nieco recepturę dressingu, a to dodając do niej jakiś ulubiony składnik.
Zobacz także: Wiosenne sajgonki w wersji bez smażenia. Są zdrowe, pyszne i niesamowicie apetyczne
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 ugotowane na półtwardo jajka, 90 g ugotowanej fasolki szparagowej, 3 drobno pokrojone fileciki anchois, 3 drobno pokrojone suszone pomidory, garść ulubionych oliwek, garść pomidorków koktajlowych, drobno posiekana niewielka czerwona cebula, 2 upieczone ziemniaki pokrojone w kostki, puszka tuńczyka w zalewie, świeży tymianek, szczypta kolorowego pieprzu
Do przygotowania sosu do sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy Dijon, 3 łyżki majonezu, 4 ząbki pieczonego czosnku
Układamy składniki warstwowo na paterze lub w misce. Polewamy je sosem i posypujemy listkami świeżego tymianku. Podajemy sałatkę od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Czas na ucztę w orientalnym stylu. Indyjskie kokosowe curry zachwyci Cię swym smakiem