Sajgonki to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni azjatyckiej, który ma swoich fanów na całym świecie. Trudno o bardziej aromatyczną i uzależniająco pyszną przekąskę. Amatorzy sajgonek koniecznie powinni wypróbować także ich wersję bez smażenia. To pomysł na zdrowy, syty, a do tego zachwycająco wyglądający posiłek.
Zobacz także: Zdrowe syte śniadanie, które doda Ci energii. Jest tak pyszne, że chce się je jeść codziennie
Do przygotowania sajgonek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 10 arkuszy papieru ryżowego, 100 g makaronu ryżowego (cienkiego), 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki, garść świeżej kolendry, garść grubo pokrojonego szczypioru, pokrojona w słupki żółta papryka, niewielka czerwona cebula pokrojona w piórka, soczyste mango pokrojone na niewielkie kawałki
Do przygotowania sosu do sajgonek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, łyżka sosu rybnego, łyżka octu ryżowego, dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwucentymetrowy starty kawałek imbiru, pokrojona w krążki papryczka chili, sok wyciśnięty z 1 limonki
Gotujemy makaron. Po ugotowaniu zalewamy go zimną wodą. Odcedzamy go i studzimy. Łączymy składniki na sos.
Zwilżamy każdy arkusz papieru ryżowego ciepłą wodą. Umieszczamy na nim trochę farszu i składamy w rulon. Podajemy sajgonki z sosem.
Smacznego!
Zobacz także: Czas na ucztę w orientalnym stylu. Indyjskie kokosowe curry zachwyci Cię swym smakiem