Kuchnia chińska od dekad jest uznawana za jedną z najsmakowitszych. Na całym świecie słynie z niezwykle bogatych aromatów, a także wyrafinowanych połączeń smakowych. W potrawach chińskich bardzo często niezwykle harmonijnie łączy się bowiem słoność, pikanterię, słodycz oraz przyjemnie kwaskowatą, orzeźwiającą świeżość, którą osiąga się między innymi za pomocą cytrusów i ziół. Jedną z najbardziej docenianych przez smakoszy chińską potrawą, za która przepada większość narodu i w której pojawiają się wymienione wcześniej smaki, są pierożki zwane dim sum.
Rozpływające się w ustach dim sum wywodzą się Kantonu, gdzie zaczęto zajadać się nimi już w dobie antycznej. Chińczycy traktują je jako lekką, pobudzającą apetyt przekąskę i lubią serwować je z zieloną herbatą. Istnieje ogromna liczba ich rodzajów. Na chińskich stołach równie często pojawiają się dim sum warzywne, mięsne, rybne, jak i krewetkowe.
Zobacz także: Przepyszne waniliowe gofry z domowymi lodami bananowymi. To gratka dla każdego łasucha
Do przygotowania ciasta na pierożki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 330 g przesianej mąki pszennej, 220 ml ciepłej wody, szczypta soli morskiej
Do przygotowania farszu do pierożków będziemy potrzebowały składników, takich jak: dwie cebule szalotki pokrojone w piórka, spora garść świeżej kolendry, 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki, posiekana papryczka chili, połowa pora pokrojona na plasterki (biała część), starty kilkucentymetrowy kawałek imbiru, 200 g krewetek, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, łyżeczka miodu, łyżka sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Szklimy cebulę. Lekko podsmażamy czosnek, papryczkę chili, imbir, marchewkę oraz pora. Mieszamy i doprawiamy farsz.
Łączymy składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez około dziesięć minut, nakrywamy i odkładamy na pół godziny.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy w nim szklanką kółka. Podsypujemy je mąką. Umieszczamy w nich po łyżce farszu i jednej krewetce. Składamy je w sakiewki, dobrze zalepiając brzegi.
Gotujemy pierożki na parze przez około piętnaście minut.
Smacznego!
Zobacz także: Zdrowe syte śniadanie, które doda Ci energii. Jest tak pyszne, że chce się je jeść codziennie