Smakowite pierogi w stylu azjatyckim. Ich sekret to zachwycający aromatami farsz

Smakowite pierożki dim sum to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej.
Smakowite pierogi w stylu azjatyckim. Ich sekret to zachwycający aromatami farsz
Fot. Unsplash (Annie Spratt)/iStock
13.03.2023

Kuchnia chińska od dekad jest uznawana za jedną z najsmakowitszych. Na całym świecie słynie z niezwykle bogatych aromatów, a także wyrafinowanych połączeń smakowych. W potrawach chińskich bardzo często niezwykle harmonijnie łączy się bowiem słoność, pikanterię, słodycz oraz przyjemnie kwaskowatą, orzeźwiającą świeżość, którą osiąga się między innymi za pomocą cytrusów i ziół. Jedną z najbardziej docenianych przez smakoszy chińską potrawą, za która przepada większość narodu i w której pojawiają się wymienione wcześniej smaki, są pierożki zwane dim sum.

Rozpływające się w ustach dim sum wywodzą się Kantonu, gdzie zaczęto zajadać się nimi już w dobie antycznej. Chińczycy traktują je jako lekką, pobudzającą apetyt przekąskę i lubią serwować je z zieloną herbatą. Istnieje ogromna liczba ich rodzajów. Na chińskich stołach równie często pojawiają się dim sum warzywne, mięsne, rybne, jak i krewetkowe.

Zobacz także: Przepyszne waniliowe gofry z domowymi lodami bananowymi. To gratka dla każdego łasucha

Chińskie pierożki dim sum z krewetkami

Składniki

Do przygotowania ciasta na pierożki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 330 g przesianej mąki pszennej, 220 ml ciepłej wody, szczypta soli morskiej

Do przygotowania farszu do pierożków będziemy potrzebowały składników, takich jak: dwie cebule szalotki pokrojone w piórka, spora garść świeżej kolendry, 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki, posiekana papryczka chili, połowa pora pokrojona na plasterki (biała część), starty kilkucentymetrowy kawałek imbiru, 200 g krewetek, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, łyżeczka miodu, łyżka sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

Szklimy cebulę. Lekko podsmażamy czosnek, papryczkę chili, imbir, marchewkę oraz pora. Mieszamy i doprawiamy farsz. 

Łączymy składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez około dziesięć minut, nakrywamy i odkładamy na pół godziny. 

Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy w nim szklanką kółka. Podsypujemy je mąką. Umieszczamy w nich po łyżce farszu i jednej krewetce. Składamy je w sakiewki, dobrze zalepiając brzegi.

Gotujemy pierożki na parze przez około piętnaście minut. 

Smacznego!

Zobacz także: Zdrowe syte śniadanie, które doda Ci energii. Jest tak pyszne, że chce się je jeść codziennie

Polecane wideo

Te zdjęcia zagwarantują Ci świetny humor. Czas przenieść się na chwilę do śródziemnomorskiego raju!
Te zdjęcia zagwarantują Ci świetny humor. Czas przenieść się na chwilę do śródziemnomorskiego raju! - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
FLY$😄😚🙂 (Ocena: 5) 15.03.2023 09:50
Jest ktoś
odpowiedz
:) (Ocena: 5) 15.03.2023 09:49
Mi wyglądają na jakieś kutasy w mące ale jak dobre to dobrze😃😁😅😉😙😙😗🙃,x
odpowiedz

Polecane dla Ciebie