Jeżeli marzy nam się przygotowanie deseru, który wywoła wśród gości zdumienie, a potem zachwyci wszystkich swym niezwykłym smakiem, koniecznie wybierzmy ciasto leśny mech. To rozpływający się w ustach, uzależniająco pyszny wypiek, który nie ma sobie równych.
Zobacz także: 3 pyszne smakowe masła, które zachwycą Cię swoim aromatem. Spróbuj koniecznie!
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g świeżego szpinaku baby (podgrzewanego przez minutę, a potem zblendowanego), 2/3 szklanki oleju roślinnego, 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, 2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 jajka w rozmiarze M, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cukru waniliowego
Do zrobienia nadzienia do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g serka mascarpone, półtorej tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki soku z cytryny
+ owoce do przybrania ciasta (na przykład maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, poziomki, truskawki, czy borówki)
Ubijamy jajka na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do nich olej, a potem cukier puder. Łączymy masę z resztą składników i delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do okrągłej formy (najlepiej o średnicy 24 cm). Pieczemy je przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy krem do ciasta. Łączymy składniki, dokładnie mieszamy, a potem chłodzimy przez dwadzieścia minut. Przekładamy nim przekrojone ostudzone ciasto. Dekorujemy je wybranymi owocami.
Smacznego!
Zobacz także: Idealne maślane bułeczki. Tak puszystych i smakowitych jeszcze nie jadłaś!