Potrawy wywodzące się z Indii nie mają sobie równych. Są syte i bardzo zdrowe, a do tego zachwycają niezrównanym bogactwem smaków i aromatów. Wielu smakoszy jest zdania, że kuchnia indyjska znajduje się w czołówce najsmaczniejszych kuchni świata. Jeśli należymy do amatorek orientalnych dań, koniecznie powinnyśmy rozsmakować się w indyjskim kokosowym curry. To finezyjna przepyszna potrawa, którą można przygotować w bardzo prosty sposób.
Zobacz także: 3 pyszne smakowe masła, które zachwycą Cię swoim aromatem. Spróbuj koniecznie!
Do przygotowania curry będziemy potrzebowały składników, takich jak: puszka mleka kokosowego, puszka pomidorów, 2 średniej wielkości cebule, 3 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku, limonka, starty kilkucentymetrowy kawałek imbiru, 2 ugotowane i zmiksowane bataty, niewielka papryczka chili, garść mrożonego zielonego groszku, 2 płaskie łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, łyżeczka kurkumy, szczypta soli morskiej, świeżo zmielony kolorowy pieprz, wiórki kokosowe (5 łyżek), świeża kolendra
Kroimy cebulę na cienkie plasterki. Szklimy ją i podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę chili. Dodajemy do nich przyprawy i smażymy przez minutę. Następnie łączymy je z pomidorami w puszce, wiórkami kokosowymi, batatem i mlekiem kokosowym. Mieszamy. Potem dodajemy do sosu zielony groszek. Przed podaniem posypujemy go świeżą kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.
Podajemy curry z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!
Zobacz także: Idealne maślane bułeczki. Tak puszystych i smakowitych jeszcze nie jadłaś!