Rozgrzewające syte zupy to fantastyczny pomysł na obiad. Przygotowuje się je bardzo prosto i naprawdę szybko. Wszystkie ich fanki koniecznie powinny włączyć do swojego jadłospisu krem kalafiorowy z cheddarem i koperkiem. To zdrowa, a do tego zaskakująca swym wyrafinowanym smakiem i aromatem zupa, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszek. Fantastycznie smakuje z chrupiącymi grzankami.
Zobacz także: Idealne maślane bułeczki. Tak puszystych i smakowitych jeszcze nie jadłaś!
Do przygotowania zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: duża cebula pokrojona w piórka, 3 łyżki masła, 3 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, duży kalafior, pokrojony w plastry por (tylko biała część), 2 pietruszki, pół litra bulionu, kilka łyżek śmietanki kremówki, 150 g sera cheddar, świeżo zmielony biały pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu, szczypta chili, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka soli morskiej, oliwa z oliwek
Dzielimy kalafiora na różyczki. Doprawiamy go solą morską i pieprzem, a potem smarujemy oliwą. Pieczemy go przez około trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni.
Szklimy cebulę i podsmażamy czosnek. Dusimy pietruszkę i pora na maśle. Pod koniec, gdy już zmiękną, dodajemy do nich śmietankę kremówkę. Zalewamy warzywa bulionem. Przyprawiamy go. Gotujemy zupę na małym ogniu, a potem dorzucamy do niej upieczone różyczki kalafiora.
Miksujemy aż do uzyskania jednolitej aksamitnej konsystencji. Podajemy zupę z grzankami i świeżym koperkiem.
Smacznego!
Zobacz także: 3 pyszne smakowe masła, które zachwycą Cię swoim aromatem. Spróbuj koniecznie!