Z goframi jest bardzo podobnie jak z pizzą - na palcach jednej ręki można policzyć ludzi, którzy ich nie lubią. W końcu naprawdę trudno jest nie przepadać za niezwykle apetycznymi, miękkimi w środku i przyjemnie chrupiącymi na zewnątrz goframi pałaszowanymi z rozmaitymi słodkimi dodatkami. Wszystkie gofromaniaczki koniecznie powinny spróbować waniliowych gofrów z domowymi lodami bananowymi. To banalnie prosty w wykonaniu przepis, który zachwyci dosłownie każdego.
Zobacz także: Zdrowe syte śniadanie, które doda Ci energii. Jest tak pyszne, że chce się je jeść codziennie
Do przygotowania ciasta na gofry będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka 3,2%, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, pół kostki roztopionego masła, 3 jajka o rozmiarze M, 3 łyżki cukru pudru oraz ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii
Do przygotowania lodów potrzebowały składników, takich jak: 3 spore dojrzałe banany, 50 ml przestudzonego espresso, 4 łyżki serka mascarpone, szczypta cynamonu, łyżka cukru waniliowego
Kroimy banany na plastry. Mrozimy je przez około dwie/trzy godziny. Następnie łączymy je z espresso, mascarpone, cukrem waniliowym i cynamonem. Miksujemy aż do powstania jednolitej masy. Umieszczamy lody w zamrażarce i chłodzimy przez godzinę.
Rozgrzewamy gofrownicę. Łączymy składniki na ciasto. Miksujemy je na gładką masę. Nakładamy na gofrownicę ciasto i pieczemy gofry przez około 3,5 minuty (bądź przez czas podany w instrukcji obsługi gofrownicy).
Po upieczeniu odkładamy gofry na metalową kratkę. Podajemy je z konfiturą (na przykład malinową, truskawkową, jagodową, czy wiśniową) oraz z domowymi lodami.
Smacznego!
Zobacz także: Genialny sposób na przyspieszenie metabolizmu. Pij ten smakowity napój regularnie