Jak najlepiej rozpocząć weekend? Mistrzowskim śniadaniem! Pierwszy weekendowy posiłek koniecznie powinien być celebrowany w błogiej leniwej atmosferze. Nieśpiesznie uraczmy się smakołykami, po jakie nie sięgamy zazwyczaj w ciągu tygodnia. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie na tę okazję smakowitych maślanych bułeczek z dodatkiem gorzkiej czekolady. To bardzo prosty w przygotowaniu wypiek, który zachwyca swą apetyczną miękkością i puszystością.
Zobacz także: Doskonały pomysł na kolację dla gości: uzależniająco pyszne aromatyczne quesadillas
Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: szklanka ciepłego mleka, cztery szklanki przesianej mąki pszennej, 130 g roztopionego masła, dwie łyżki cukru, pół tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady, łyżeczka soli morskiej, trzy jajka o rozmiarze M + jedno białko do posmarowania na koniec, 12 g suchych drożdży
Łączymy składniki na ciasto i wyrabiamy je przez około kwadrans. Zostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po upłynięciu wskazanego czasu podsypujemy ciasto mąką i zaczynamy formować z niego bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem i robimy na nich dekoracyjne nacięcia.
Zostawiamy bułeczki na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy je przez około osiemnaście/dwadzieścia minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem