Cytrynowe babeczki z miodem. Zdrowy deser, który zaskakuje fantastycznym smakiem

Babeczki zachwycają smakiem, jak i aromatem.
Cytrynowe babeczki z miodem. Zdrowy deser, który zaskakuje fantastycznym smakiem
Fot. Unsplash (Heather Barnes)
12.03.2023

Jeśli naszła Cię ochota na domowy deser, a nie chciałabyś jeść nic niezdrowego, czy bardzo kalorycznego, koniecznie zdecyduj się na upieczenie babeczek. Cytrynowe muffinki ze smakowitą miodowo-korzenną nutą, do których nie dodaje się ani grama cukru, z pewnością staną się jednym z Twoich ulubionych deserów. Robi się je bardzo szybko i banalnie prosto, a do tego są wręcz uzależniająco pyszne!

Zobacz także: Pokochasz ten przepis na makaron z orzechami. Zawsze się udaje

Przepyszne cytrynowe babeczki z miodem

Składniki

Do upieczenia babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: dwa duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem, skórka starta z jednej cytryny, pół szklanki oleju roślinnego, szklanka mleka, 1 jajko w rozmiarze L, 2 szklanki przesianej mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek miodu, 5 bardzo drobno posiekanych fig, 3 łyżki zmielonych migdałów bez skórek, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu

Sposób przygotowania

Dzielimy składniki na suche i mokre, a potem przekładamy je do osobnych misek. Następnie delikatnie je łączymy i mieszamy. 

Przekładamy ciasto do papilotek. Pieczemy babeczki przez około dwadzieścia pięć/trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

Zobacz także: Ta włoska przekąska to ulubiony lunch Włochów. Oto smakowita piada!

Polecane wideo

Te zdjęcia zagwarantują Ci świetny humor. Czas przenieść się na chwilę do śródziemnomorskiego raju!
Te zdjęcia zagwarantują Ci świetny humor. Czas przenieść się na chwilę do śródziemnomorskiego raju! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie