Jeśli naszła Cię ochota na domowy deser, a nie chciałabyś jeść nic niezdrowego, czy bardzo kalorycznego, koniecznie zdecyduj się na upieczenie babeczek. Cytrynowe muffinki ze smakowitą miodowo-korzenną nutą, do których nie dodaje się ani grama cukru, z pewnością staną się jednym z Twoich ulubionych deserów. Robi się je bardzo szybko i banalnie prosto, a do tego są wręcz uzależniająco pyszne!
Zobacz także: Pokochasz ten przepis na makaron z orzechami. Zawsze się udaje
Do upieczenia babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: dwa duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem, skórka starta z jednej cytryny, pół szklanki oleju roślinnego, szklanka mleka, 1 jajko w rozmiarze L, 2 szklanki przesianej mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek miodu, 5 bardzo drobno posiekanych fig, 3 łyżki zmielonych migdałów bez skórek, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
Dzielimy składniki na suche i mokre, a potem przekładamy je do osobnych misek. Następnie delikatnie je łączymy i mieszamy.
Przekładamy ciasto do papilotek. Pieczemy babeczki przez około dwadzieścia pięć/trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Ta włoska przekąska to ulubiony lunch Włochów. Oto smakowita piada!