Jeśli chcemy, aby nasze śniadania były zdrowe, syte, dodawały nam energii, a także wprawiały nas w doskonały nastrój, koniecznie powinnyśmy zaprzyjaźnić się z owsiankami. Warto czym prędzej odczarować te bogate w minerały i witaminy śniadaniowe dania, które wielu osobom kojarzą się z nudnymi, mało atrakcyjnymi posiłkami. Otóż owsianki wzbogacone aromatycznymi owocami, czy orzechami nie tylko potrafią zaskakiwać swym fantastycznym smakiem, ale także i nieprzeciętnie apetycznym wyglądem.
Zobacz także: Waniliowe placuszki z jabłkiem. Przepyszny deser, który przygotujesz zaledwie w kwadrans
Do przygotowania owsianki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3/4 szklanki płatków owsianych, 2 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (na przykład migdałowego, kokosowego czy owsianego), 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, szczypta soli morskiej
Dodatki do owsianki: garść owoców leśnych (świeżych lub mrożonych jagód, borówek, malin), łyżeczka brązowego cukru, orzechy pekan
Wsypujemy płatki owsiane do niewielkiego garnuszka. Zalewamy je zimną wodą, płuczemy i odcedzamy. Następnie dolewamy do nich mleko i doprawiamy solą oraz cynamonem. Gotujemy je na małym ogniu aż do osiągnięcia miękkości, co powinno zająć około 15 minut.
Umieszczamy w rondelku owoce posypane cukrem. Podsmażamy je przez chwilę, aż zaczną puszczać sok. Przekładamy owsiankę do miseczki. Polewamy ją owocami z syropem i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Zobacz także: Szwajcarski placek rösti z wędzonym łososiem i gorgonzolą. Trudno o pyszniejszy obiad