Sałatki na ciepło to fantastyczny pomysł na bardzo zdrowy, smakowity, a także syty posiłek. Są ciekawą propozycją zarówno na lunch, obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzają się też jako dania dla gości. Zawsze doskonale uatrakcyjniają menu i nie ma osoby, której by nie zasmakowały. Oto przepisy na sałatki an ciepło, które warto wypróbować.
Zobacz także: Waniliowe placuszki z jabłkiem. Przepyszny deser, który przygotujesz zaledwie w kwadrans
Gotujemy ziemniaki. Kroimy je na niewielkie kawałki, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Rozgrzewamy patelnię. Podsmażamy na maśle dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Dorzucamy do nich garść szpinaku. Dusimy go. Następnie łączymy go z ziemniakami, gorgonzolą, żurawiną i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Skrapiamy sałatkę oliwą.
Kroimy cebulę w piórka. Umieszczamy ją w rozgrzanym rondelku wraz z kawałkiem masła. Posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Następnie dolewamy do niej dwie łyżki octu balsamicznego. Czekamy, aż cebula zmięknie. Od czasu do czasu ją mieszamy.
Rozdrabniamy niewielkiego kalafiora na różyczki. Polewamy go oliwą z oliwek i przyprawiamy solą morską, tymiankiem, estragonem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy go przez około trzydzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni. Łączymy go z cieciorką, fetą i karmelizowaną cebulą.
Gotujemy brokuły. Kroimy cukinię na plastry i smażymy. Dorzucamy na patelnię brokuły, kawałek drobno pokrojonej papryczki chili i startą na tarce o grubych oczkach niewielka marchewkę. Dodajemy do nich dwie łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę miodu, a potem skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy białym lub czarnym sezamem. Sałatka świetnie smakuje też z tofu.
Smacznego!
Zobacz także: Czujesz się wciąż niewyspana i zmęczona? Ten fantastyczny napój błyskawicznie postawi Cię na nogi