Tłusty Czwartek: Przepis na pączki inne niż zwykle (serowo-jaglane z bakaliami - PYCHA!)

Skradną serca wszystkich łasuchów.
Tłusty Czwartek: Przepis na pączki inne niż zwykle (serowo-jaglane z bakaliami - PYCHA!)
Fot. Pinterest.com (https://pl.pinterest.com/pin/217087644529497708/)
16.02.2023

Dzisiaj święto wszystkich łasuchów, miłośników słodkości i kulinarnych uniesień. Tłusty Czwartek to raj dla fanów pączków i faworków, a dla osób dbających o szczupłą sylwetkę i życie fit – prawdziwe wyzwanie. Jak oprzeć się pokusom, które tego dnia pojawiają się na każdym kroku? Teraz już nie trzeba się nad tym zastanawiać. Wystarczy przygotować w domu szybką, zdrową i przepyszną alternatywę – jaglane serowe pączuszki z bakaliami.

Lukrowane pączki i faworki z cukrem pudrem w Tłusty Czwartek mogą przyprawić o zawrót głowy, ale warto pamiętać, że kupione w sklepach łakocie często są pełne tłuszczów trans, spulchniaczy i konserwantów. Brak im składników odżywczych, za to są źródłem kilkuset pustych kalorii.

Zobacz także: Pokochasz ten przepis na makaron z orzechami. Zawsze się udaje

Jeżeli bliski jest nam zdrowy styl życia i sięgamy po naturalne produkty, w ten szczególny dzień wcale nie musimy odmawiać sobie słodkości. Pyszne łakocie bez trudu można przygotować samodzielnie, mając gwarancję wyjątkowego smaku i jakości. Serowe pączki z rodzynkami sułtankami i żurawiną suszoną mogą skraść serca także miłośników tradycyjnych słodkości.

Tłusty Czwartek w lekkiej odsłonie? Będzie pysznie!

Pączki serowo-jaglane z bakaliami

Składniki:
- 0,5 kg zmielonego sera
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki miodu
- Rodzynki sułtanki
- Żurawina suszona
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier wanilinowy
- Cynamon mielony
- Szczypta soli
- Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Do dużej miski przełóż ser i dodaj do niego miód, szczyptę soli, cukier wanilinowy, cynamon mielony i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Stale mieszając, dodawaj pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj do składników przesianą mąkę. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, wsyp rodzynki sułtanki żurawinę suszoną. Delikatnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki i przekładaj je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Polecane wideo

Te papryczki są wyzwaniem nawet dla amatorów piekielnie ostrych smaków. Oto ranking najostrzejszych papryk świata
Te papryczki są wyzwaniem nawet dla amatorów piekielnie ostrych smaków. Oto ranking najostrzejszych papryk świata - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie