Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie należałaby do grona amatorów puszystych placuszków z jabłkami. To bardzo prosty w przygotowaniu deser, który wielu ludziom kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa, podobnie jak kokosanki, drożdżówki z budyniem, czy jagodzianki. Warto urozmaicić go, nadając plackom przyjemną waniliową nutę. Z pewnością zachwycą nas swym smakiem.
Zobacz także: Szwajcarski placek rösti z wędzonym łososiem i gorgonzolą. Trudno o pyszniejszy obiad
Do przygotowania placuszków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze M, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, łyżeczka esencji waniliowej, szczypta cynamonu, trzy łyżki cukru waniliowego, 4 łyżki miodu, duże jabłko, łyżeczka proszku do pieczenia + olej roślinny do smażenia.
Łączymy składniki na ciasto. Mieszamy. Kroimy jabłko na niezbyt grube plastry.
Nakładamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, formując średniej wielkości placki. Na środku każdego z nich kładziemy plasterek jabłka.
Smażymy placuszki aż do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Czujesz się wciąż niewyspana i zmęczona? Ten fantastyczny napój błyskawicznie postawi Cię na nogi