Nietrudno dziwić się wielkiej popularności włoskich past. Uwielbiają je jeść smakosze z całego świata. To przepyszne, aromatyczne, syte i zaskakujące wyrafinowaniem potrawy, które co najważniejsze przygotowuje się błyskawicznie. Jeśli należymy do amatorek makaronów, koniecznie wprowadźmy do swojego kulinarnego repertuaru pastę z parmezanowo orzechowym sosem.
Zobacz także: Szwajcarski placek rösti z wędzonym łososiem i gorgonzolą. Trudno o pyszniejszy obiad
Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml śmietanki kremówki, 150 g dowolnego makaronu, dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, trzy łyżki czerwonego pesto, 5 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, szczypta soli morskiej, spora garść parmezanu, cztery łyżki zmielonych orzechów włoskich, łyżeczka suszonej bazylii, dwie łyżki octu balsamicznego, oliwa do smażenia.
Do udekorowania makaronu będziemy potrzebowały świeżej pietruszki, łyżki parmezanu, łyżki orzechów włoskich i dowolnych warzyw.
Gotujemy makaron. Podsmażamy na oliwie czosnek. Dodajemy do niego śmietankę kremówkę, pesto, zmielone orzechy włoskie, parmezan, suszone pomidory, ocet balsamiczny i przyprawy. Mieszamy. Podgotowujemy sos przez kilka minut na małym ogniu. Łączymy sos z ugotowanym makaronem. Posypujemy go pietruszką, parmezanem i orzechami.
Pastę można podawać też z dowolnymi warzywami. Doskonale będzie smakowała ze szparagami, kalafiorem, pomidorkami koktajlowymi, cukinią, czy brokułem.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszny, syty i bardzo zdrowy pudding chia z owocami leśnymi. Pokochasz to śniadanie!