Obfitujące w niezwykle cenne wartości odżywcze migdały warto zajadać nie tylko ze względów zdrowotnych. To w końcu jedne z najpyszniejszych orzechów, które posiadają jedyny w swoim rodzaju uzależniający smak i wspaniały aromat. Ich amatorki koniecznie powinny wypróbować przepis na chrupiące migdałowe ciasteczka. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie, a do tego zawsze się udają. Krótko mówiąc, to idealny pomysł na podwieczorek.
Zobacz także: Szwajcarski placek rösti z wędzonym łososiem i gorgonzolą. Trudno o pyszniejszy obiad
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 110 g miękkiego masła, 200 g przesianej mąki pszennej, kilka łyżek pokrojonych migdałów, trzy łyżki cukru migdałowego, połowa szklanki cukru pudru, jajko w rozmiarze L, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka skórki startej z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej.
Ubijamy masło wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej jajko. Znów miksujemy. Łączymy powstałą masę z resztą składników. Delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy ją na kształt niewielkich okręgów. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
Pieczemy ciasteczka przez około dziesięć/jedenaście minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszny, syty i bardzo zdrowy pudding chia z owocami leśnymi. Pokochasz to śniadanie!