Fondue to tradycyjna potrawa kuchni szwajcarskiej. Jej bazą jest białe wino oraz ser. Danie przygotowuje się w specjalnych, stale podgrzewanych kociołkach, dzięki czemu ser przez cały czas pozostaje apetycznie płynny. W masie zanurza się rozmaite kąski, na przykład chrupiące pieczywo, które nabija się wcześniej na patyczki. Równie wielką popularnością zaczęła cieszyć się swego czasu deserowa wersja fondue. Smakowitą apetyczną czekoladową ucztę warto zaserwować z okazji zbliżających się wielkimi krokami Walentynek. W końcu nie od dziś wiadomo, że czekolada należy do grupy najsilniej działających afrodyzjaków.
Zobacz także: Szwajcarski placek rösti z wędzonym łososiem i gorgonzolą. Trudno o pyszniejszy obiad
Do przygotowania deserowego fondue będziemy potrzebowały składników, takich jak: półtorej tabliczki gorzkiej czekolady (70%), pół szklanki śmietanki kremówki, dwie łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, truskawki, mango, ananas, pianki marshmallow, churrosy.
Umieszczamy czekoladę i śmietankę kremówkę w kociołku do fondue. Podgrzewamy je. Gdy się roztopią, dodajemy do masy sok z pomarańczy. Energicznie mieszamy - masa powinna być aksamitna.
Przygotowujemy półmisek dodatków, które będziemy w niej zanurzać.
Smacznego!
Zobacz także: Czujesz się wciąż niewyspana i zmęczona? Ten fantastyczny napój błyskawicznie postawi Cię na nogi