Włochy stoją nie tylko niezwykle wyrafinowanymi potrawami, ale także i pełną prostoty pyszną kuchnią uliczną. Do najbardziej popularnego il cibo di strada należy tak zwana piada, którą nazywa się też często piadiną. Smakowite placki z mąki pszennej, które nadziewa się rukolą, pomidorami, świeżą bazylią, a także rozmaitymi serami i wędlinami są ukochaną lunchową przegryzką Włochów. Przekąska wywodzi się z malowniczego regionu Emilia-Romania.
Zobacz także: Czujesz się wciąż niewyspana i zmęczona? Ten fantastyczny napój błyskawicznie postawi Cię na nogi
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 450), 200 ml ciepłej wody, 15 g smalcu, 15 g soli morskiej, łyżeczka sody oczyszczonej.
Do przygotowania nadzienia przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: rukola, mozzarella, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, zielone pesto, oliwki, cotto.
Łączymy składniki na ciasto i wyrabiamy je przez około dziesięć minut (powinno stać się elastyczne). Nakrywamy je ciepłą bawełnianą szmatką i odkładamy na czterdzieści minut.
Po upłynięciu wskazanego czasu dzielimy je na sześć części, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na placki. Smażymy je na bardzo rozgrzanej patelni, aż nabiorą apetycznego złocistego odcienia.
Nadziewamy je i składamy na pół.
Smacznego!
Źródło: Ricette Giallo Zafferano
Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem