Nasiona szałwii hiszpańskiej, które występują też pod nazwą chia, choc wyglądają dość niepozornie, kryją w sobie niezwykłe moce. Zdecydowanie można zakwalifikować je do grupy tak zwanych super foods. Co ciekawe, ich fenomenalne właściwości doceniali już Aztekowie, którzy uważali je za swoje największe bogactwo. Używali nawet nasion szałwii hiszpańskiej jako środka płatniczego. Warto wiedzieć, że chia doskonale wpływa na ciało, jak i na umysł. Wszystko przez to, ze zawiera gigantyczną ilość cennych składników odżywczych. Można znaleźć w niej między innymi żelazo, błonnik, wapń, białko, potas, magnez, fosfor i cynk, a także witaminę A, E. B1, B2, B3 oraz B9.
Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie, koniecznie wprowadźmy chię do swojego jadłospisu. Doskonałym pomysłem będzie regularne przyrządzanie pysznego sytego śniadaniowego puddingu z chią i aromatycznymi owocami leśnymi.
Zobacz także: Czujesz się wciąż niewyspana i zmęczona? Ten fantastyczny napój błyskawicznie postawi Cię na nogi
Do przygotowania puddingu będziemy potrzebowały składników, takich jak: cztery łyżki nasion chia, mleko kokosowe, dwie łyżki miodu, łyżeczka soku z limonki, wybrane owoce (jagody, poziomki, borówki, maliny, czereśnie, czy jeżyny).
Zalewamy nasiona szałwii hiszpańskiej lekko podgrzanym mlekiem kokosowym. Następnie dodajemy do nich dwie łyżki miodu, łyżeczkę soku z limonki i mieszamy. Wstawiamy je do lodówki na całą noc.
Rano przed podaniem umieszczamy na puddingu owoce leśne. Najlepiej przez parę minut podgrzewać je w niewielkim garnuszku, aż zaczną puszczać sok.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędne panini z bazylią i oliwkami. Jedząc je, poczujesz się jak na włoskich wakacjach