Czas na wieczór tapas! Smakowita hiszpańska przegryzka patatas bravas

Aromatyczne chrupiące ziemniaczki zrobią furorę wśród Twoich gości.
Czas na wieczór tapas! Smakowita hiszpańska przegryzka patatas bravas
Fot. iStock
01.02.2023

Hiszpania to kraj, w którym sztukę gotowania wyniesiono na wyżyny. Zrodziło się tam mnóstwo dań, jakie uważa się za jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wyrafinowanych, a do jakich należy na przykład uwielbiana przez smakoszy z całego świata paella. Hiszpania słynie również z apetycznych przekąsek, jakie zwykło się określać mianem tapas. Te niewielkie przegryzki podaje się zazwyczaj do napojów, najczęściej wina lub piwa. W grupie najpopularniejszych tapas znalazły się swego czasu patatas bravas, smażone w głębokim oleju chrupiące ziemniaki, które podaje się z aromatycznym sosem z dodatkiem wędzonej i słodkiej papryki. 

Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie

Patatas bravas - ulubiona przekąska mieszkańców Hiszpanii

Składniki

Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: kilogram ugotowanych ziemniaków pokrojonych na około dwucentymetrowe kawałki, olej roślinny do smażenia.

Do przygotowania sosu do przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: niewielka pokrojona drobno cebula, parę łyżek oliwy z oliwek, 3 niewielkie ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu,  kilka łyżek passaty.

Sposób przygotowania

Po ugotowaniu schładzamy ziemniaki zimną wodą. Dobrze je osuszamy i wrzucamy do gorącego oleju (powinien mieć około 120 stopni). Smażymy je przez dziesięć minut, a następnie odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony papierem jednorazowym.

Gdy ostygną, znów umieszczamy je w garnku z olejem - tym razem powinien być jednak podgrzany do 170 stopni. Smażymy je przez pięć minut aż do osiągnięcia przez nie apetycznej złocistej barwy.

Zaczynamy przygotowywać sos. Szklimy cebulę i podsmażamy czosnek na oliwie. Dorzucamy do nich przyprawy i passatę. Mieszamy.

Podajemy patratas bravas wraz z sosem. Możemy posypać je także drobno pokrojonym szczypiorkiem. 

Smacznego!

Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem

Polecane wideo

Najpopularniejsza fryzura 2023 roku. Jest elegancka, zmysłowa i pasuje do wszystkich kształtów twarzy
Najpopularniejsza fryzura 2023 roku. Jest elegancka, zmysłowa i pasuje do wszystkich kształtów twarzy - zdjęcie 1
Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
Española (Ocena: 5) 14.02.2023 21:28
¡El Eś amigos!
odpowiedz
Anastazja (Ocena: 5) 01.02.2023 23:14
Lubicie robić seks?
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie