Serowe mini pączki są dla wielu osób jednym z niezapomnianych smaków dzieciństwa podobnie jak kokosanki, kultowe drożdżówki z budyniem, czy jagodzianki. To ujmujący swoim smakiem deser, który przygotowuje się w prosty, a do tego błyskawiczny sposób. Niezwykle aromatyczna i uzależniająco pyszna waniliowo korzenna wersja mini pączków z pewnością zachwyci wszystkie amatorki łakoci.
Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem
Do przygotowania mini pączków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g homogenizowanego serka waniliowego, 250 g przesianej mąki pszennej, łyżeczka esencji waniliowej, 2 jajka o rozmiarze L, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka cynamonu, szczypta soli morskiej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej roślinny do smażenia + cukier puder do udekorowania na koniec.
Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać z nich ciasto - powinno być gęste.
Formujemy z niego niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące i umieszczamy w garnku wypełnionym rozgrzanym olejem roślinnym. Smażymy mini pączki, aż nabiorą apetycznej złocistej barwy. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie