Smakowite wietnamskie bułeczki bao z piklami i orientalnym sosem hoisin

Bao są przysmakiem, który z pewnością zawróci w głowie wszystkim amatorom orientalnej kuchni.
Smakowite wietnamskie bułeczki bao z piklami i orientalnym sosem hoisin
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/fareisle/)/Unsplash (Doan Xuan)
27.01.2023

Podróżując po Wietnamie, na każdym kroku można natknąć się na obwoźnych sprzedawców melodyjnym głosem nawołujących do zakupu tak zwanych bao. To aromatyczne, rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki, które gotuje się na parze. Co więcej, bao skrywają w sobie rozmaite smakowite nadzienia. Istnieją ich niezliczone wersje, zarówno mięsne, jak i warzywne. Nietrudno dziwić się temu, że stały się swego czasu jedną z ulubionych przekąsek Wietnamczyków.

Bao są przysmakiem, który z pewnością zawróci w głowie wszystkim amatorom orientalnej kuchni. Warto zacząć przygotowywać je w domu - to idealny pomysł na lunch lub kolację. 

Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem

Azjatyckie przysmaki: bułeczki bao z piklami i sosem hoisin

Składniki

Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: bułeczki gotowane na parze, marynowane warzywa (na przykład marchewki, biała rzepa, papryka, ogórki), pieczarki portobello, czerwona cebula, masło, świeża kolendra, sos hoisin.

Sposób przygotowania

Pieczemy posmarowane sporą ilością masła i sosem hoisin pieczarki portobello w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złocistego odcienia. Gotujemy bułeczki przez kilka minut na parze. Po przekrojeniu nakładamy do nich po pieczarce, po łyżeczce pokrojonych w słupki pikli, odrobinę czerwonej cebuli i listki świeżej kolendry. Możemy też posypać nadzienie bułek czarnym sezamem.  

Smacznego!

Przepis: Kaity Farrell 

Zobacz także: Kimchi, czyli koreańska kiszonka wszech czasów. Zacznij jeść ją regularnie i ciesz się świetnym zdrowiem

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kaity Farrell 🌿 Fare Isle (@fareisle)

Polecane wideo

Tajniki tworzenia szafy kapsułowej. Dzięki tym kilku rzeczom będziesz w stanie tworzyć genialne stylizacje
Tajniki tworzenia szafy kapsułowej. Dzięki tym kilku rzeczom będziesz w stanie tworzyć genialne stylizacje - zdjęcie 1
Komentarze (4)
Ocena: 4 / 5
gość (Ocena: 5) 28.01.2023 11:03
Bao wywodzą się z kuchni chińskiej, ale stały się kiedyś bardzo popularne w Wietnamie. Wietnamczycy uważają je dlatego za jedno ze swoich narodowych dań.
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 27.01.2023 13:22
Bao jest z Chin, w Wietnamie sprzedaje sie Bánh mì , ktore jest w bagietce....
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie