Wszystkie amatorki makaronu powinny wiedzieć o tym, że jest to jedna z najstarszych potraw świata. Potwierdza to niezwykłe odkrycie archeologiczne. Otóż w Chinach archeolodzy natrafili swego czasu na intrygujące znalezisko, jakim był makaron posiadający ponad... cztery tysiące lat. Owe odkrycie zasmuciło Włochów, którzy od czasu jego nagłośnienia nieustannie spierają się z Chińczykami o to, który kraj można uznać za makaronową ojczyznę. Wedle historyków w tej kulinarnej batalii wygrywają Chińczycy. Utrzymuje się bowiem, że makaron trafił do Włoch dopiero w XIII wieku. Do Italii miał sprowadzić go z Chin podróżnik Marco Polo.
Obie nacje zgadzają się jednak w jednej kwestii - za najlepszy makaron można uznać ten domowy. Jako że jego smak nie ma sobie równych, warto zacząć przygotowywać go samodzielnie. To naprawdę proste i szalenie przyjemne zajęcie!
Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem
Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 120 g przesianej mąki pszennej, 50 g semoliny, 2 jajka i 2 żółtka, szczypta soli morskiej, oliwa z oliwek, letnia woda.
Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto (powinno to zająć mniej więcej kwadrans). Jeśli jest zbyt suche, polewamy je oliwą i wodą, aż osiągnie pożądaną teksturę i sprężystość.
Nakrywamy wyrobione ciasto bawełnianą szmatką i pozostawiamy je na pół godziny. Następnie podsypujemy je mąką i zaczynamy rozwałkowywać na bardzo cienki placek. Kroimy go na cienkie paski. Ponownie oprószamy makaron mąką. Odstawiamy makaron do wysuszenia.
Nieugotowany makaron przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie