Obłędne panini z bazylią i oliwkami. Jedząc je, poczujesz się jak na włoskich wakacjach

To doskonały pomysł na lunch lub kolację.
Obłędne panini z bazylią i oliwkami. Jedząc je, poczujesz się jak na włoskich wakacjach
Fot. iStock/Unsplash (Josh Hild)
30.01.2023

Grillowane kanapki panini są jedną z ulubionych przegryzek mieszkańców Włoch. Zajada się je tam już od stuleci. Co ciekawe, pomysł na panini zrodził się już w XVI wieku. Istnieje mnóstwo ich rodzajów. Identyczną wielką popularnością cieszą się wersje mięsne z pancettą, salami piccante, czy prosciutto, jak i wegetariańskie, w których pierwsze skrzypce gra rozpływająca się w ustach mozzarella oraz aromatyczne zielone pesto. Przepyszne syte panini to doskonały pomysł na lunch lub kolację. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie.

Zobacz także: Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem

Przepyszne panini z bazylią i oliwkami

Składniki

Do przygotowania panini będziemy potrzebował składników, takich jak: ciabatta, mozzarella, świeża bazylia, czarne oliwki, garść rukoli, zielone pesto, oliwa z oliwek, sok z cytryny, niewielki pomidor, świeżo zmielony pieprz. 

Sposób przygotowania

Przekrojoną na pół ciabattę smarujemy zielonym pesto. Wykładamy na niej pokrojoną na grube kawałki odsączoną mozzarellę doprawioną świeżo mielonym pieprzem, plastry pomidora, poprzekrawane na pół oliwki, rukolę i listki świeżej bazylii. Skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oliwą.  

Umieszczamy zamkniętą kanapkę w tosterze lub grillu. Wyjmujemy ją, kiedy będzie apetycznie zrumieniona. 

Smacznego!

Zobacz także: Perfekcyjna pizza hawajska. Jest tak pyszna, że będziesz przyrządzać ją regularnie

Polecane wideo

Polskie słowa, które są... obraźliwe za granicą
Polskie słowa, które są... obraźliwe za granicą - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie