Włoskie wypieki zachwycają zawsze nie tylko wspaniałymi smakami, ale także i niezwykłym bogactwem aromatów. Bardzo podobnie jest z kultowym włoskim ciastem gruszkowym - smakuje i pachnie po prostu obłędnie. W puszystym i lekko wilgotnym wypieku fantastycznie połączono nuty owocowe i korzenne. To idealne rozgrzewające ciasto na zimowy podwieczorek, które - co więcej - przygotowuje się błyskawicznie.
Zobacz także: Ten pomysł na podwieczorek na pewno Cię zachwyci. Czas na ciasteczka brownie!
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 200 g miękkiego masła, 3 duże dojrzałe gruszki, 4 jajka w rozmiarze L, 130 g cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka ekstraktu z wanilii, łyżeczka proszku do pieczenia.
Do zrobienia kremu do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, tabliczka białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżka soku z cytryny + płatki migdałowe do dekoracji.
Ubijamy masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niego żółtka. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Masę maślano-żółtkową łączymy z z suchymi składnikami. Miksujemy przez parę minut. Obieramy gruszki, pozbywając się gniazd nasiennych i kroimy je na grube plastry.
Delikatnie łączymy ciasto z pianą z białek oraz kawałkami gruszek. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasto przez około czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, ozdabiamy je kremem z mascarpone i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Kimchi, czyli koreańska kiszonka wszech czasów. Zacznij jeść ją regularnie i ciesz się świetnym zdrowiem