Rustykalna tarta pomidorowa z serem pleśniowym i tymiankiem. Bon Appétit!

Palce lizać!
Rustykalna tarta pomidorowa z serem pleśniowym i tymiankiem. Bon Appétit!
Fot. Unsplash (Leigh Skomal/Despina Galani)
21.01.2023

Francja to królestwo smakowitych wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. To właśnie w tym niezwykle bogatym w tradycje kulinarne kraju powstał przepis na tartę. Jeżeli należymy do fanek tych wyśmienitych wypieków o przyjemnie kruchych spodach, które wypełnia się rozmaitymi wykwintnymi dodatkami, koniecznie powinnyśmy skosztować pomidorowej tarty rustykalnej z serem pleśniowym i świeżym tymiankiem. Jej niezwykły smak z pewnością wprawi w zachwyt każdego smakosza. 

Zobacz także: Kimchi, czyli koreańska kiszonka wszech czasów. Zacznij jeść ją regularnie i ciesz się świetnym zdrowiem

Francuska tarta rustykalna z pomidorami i serem pleśniowym

Składniki

Do upieczenia tarty rustykalnej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 gram przesianej mąki pszennej, 150 gram zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L.

Do przygotowania nadzienia tarty rustykalnej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 łyżki czerwonego pesto, pikantny ser pleśniowy (na przykład Roquefort), dwa spore pomidory pokrojone na plasterki, świeży tymianek, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Łączymy mąkę wraz z masłem, jajkiem oraz solą. Ugniatamy je przez chwilę aż do momentu ich połączenia (ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni). Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce na około godzinę.

Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy je na wysmarowaną masłem formę.

Przygotowujemy nadzienie. Łączymy jajka wraz z pesto i pokrojonym na niewielkie kawałki serem. Umieszczamy masę jajeczną na cieście. Szybkim ruchem zakładamy boki ciasta do wewnątrz. 

Wykładamy na tartę przyprawione pieprzem oraz octem balsamicznym plasterki pomidorów i kilka świeżych gałązek tymianku. 

Pieczemy tartę przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie

Polecane wideo

Tak wygląda nowy dom Marcina Tyszki! „To mieszkanie jest jednym wielkim oknem”
Tak wygląda nowy dom Marcina Tyszki! „To mieszkanie jest jednym wielkim oknem” - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie