Jeśli zamarzył się nam podwieczorek z domowym smakowitym ciastem w roli głównej, koniecznie weźmy pod uwagę upieczenie ciasta cytrynowego. To jeden z najprostszych przepisów, który co więcej przygotowuje się błyskawicznie. Ciasto jest uzależniająco pyszne: bardzo lekkie, delikatnie wilgotne i niezwykle aromatyczne. Zachwyca swoim głębokim cytrusowym smakiem. Jednym słowem, to deser idealny.
Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 270 g przesianej mąki pszennej, kostka miękkiego masła, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 170 g cukru do wypieków, 4 jajka w rozmiarze L, skórka starta z dwóch cytryn, sok wyciśnięty z połowy cytryny, ziarenka z laski wanilii, łyżeczka spożywczego olejku migdałowego.
Do zrobienia polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1/3 szklanki cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Łączymy mąkę, sodę oczyszczoną, ziarenka wanilii oraz proszek do pieczenia. Ucieramy masło wraz z cukrem. Stopniowo wbijamy do masy maślanej jajka. Wlewamy powstałą miksturę do miski z mąką. Dodajemy do ciasta pozostałe składniki. Miksujemy aż do powstania jednolitej aksamitnej masy.
Pieczemy ciasto cytrynowe w formie keksówce w temperaturze 180 stopni przez około pięćdziesiąt minut lub do uzyskania przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Łączymy składniki na polewę. Oblewamy nią przestudzone ciasto. Przed podaniem możemy ozdobić je płatkami migdałowymi lub ziarenkami maku.
Smacznego!
Zobacz także: Kimchi, czyli koreańska kiszonka wszech czasów. Zacznij jeść ją regularnie i ciesz się świetnym zdrowiem