Pizza hawajska od lat przoduje w rankingach popularności. To od dawien dawna jedna z ulubionych pizz Polaków. Połączenie wytrawnego smaku szynki, mozzarelli i aromatycznego sosu pomidorowego z nutą bazylii oraz tymianku wraz ze słodyczą ananasa sprawia, że trudno odmówić sobie jej kolejnych kawałków. Warto zacząć przygotowywać ją także w domu. Robi się szalenie prosto i zawsze się udaje. Oto przepis na perfekcyjną pizzę hawajską na grubym puszystym cieście.
Zobacz także: Kimchi, czyli koreańska kiszonka wszech czasów. Zacznij jeść ją regularnie i ciesz się świetnym zdrowiem
Do przyrządzenia spodu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g przesianej mąki pszennej (najlepiej włoskiej typu 00), 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 200 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 4 łyżki oliwy.
Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g dojrzałych przetartych pomidorów, gałązka świeżego tymianku, łyżeczka bazylii, szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Dodatki do pizzy: 2 opakowania tartej mozzarelli, kawałki ananasa (świeżego lub z puszki), szynka.
Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody i dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz cukru. Odstawiamy na dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.
Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez piętnaście minut, nakrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Przygotowujemy sos do pizzy. Umieszczamy składniki w rondelku. Gotujemy je przez godzinę, aż sos zgęstnieje.
Po upłynięciu wskazanego czasie ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na placek, który umieszczamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą i podsypanej lekko mąką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, tym razem na około czterdzieści minut.
Wykładamy na ciasto sos, mozzarellę, ananasa i szynkę. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans bądź do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Ten napój jest niesamowity. Jego picie gwarantuje wielką witalność i doskonałe samopoczucie