Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem

To będzie najlepsza lasagne, jaką kiedykolwiek jadłaś.
Czas na obiad we włoskim stylu! Oto genialny przepis na lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem
Fot. Unsplash(Jack Ward)/iStock
22.01.2023

Lasagne to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Co ciekawe, jego początki sięgają już doby średniowiecza. Potrawa jest uwielbiana nie tylko w rodzimych Włoszech, ale i na całym świecie. Istnieje mnóstwo jej wariacji, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Jeśli należymy do amatorek tego sycącego śródziemnomorskiego przysmaku, koniecznie powinnyśmy skosztować jego obłędnie pysznej wersji, do której dodaje się suszone pomidory, aromatyczne borowiki oraz bakłażana.   

Zobacz także: Kimchi, czyli koreańska kiszonka wszech czasów. Zacznij jeść ją regularnie i ciesz się świetnym zdrowiem

Lasagne z suszonymi pomidorami, borowikami i bakłażanem

Składniki

Do przygotowania potrawy będziemy potrzebowały składników, takich jak: płaty do lasagne (12), 2 cebule średniej wielkości pokrojone w kostkę, 2 marchewki pokrojone na plasterki, spory bakłażan pokrojony na średniej grubości plastry, szklanka białego wytrawnego wina, szklanka bulionu, 250 g passaty pomidorowej, puszka pomidorów, 3 łyżki czerwonego pesto, 8 suszonych pomidorów, 8 suszonych borowikówparmezan (2 spore garści), tarta mozzarella (2 spore garści), łyżeczka tymianku, łyżeczka bazylii, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu, masło.

Do przygotowania sosu beszamelowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 łyżki mąki, 5 łyżek masła, 700 ml mleka pełnotłustego, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania

Zalewamy borowiki wodą i zostawiamy je w niej na noc. Szklimy cebulę. Podsmażamy marchewkę i bakłażany. Podgotowujemy przez minutę plastry do lasagne.

Łączymy bulion wraz z pomidorami w puszce, passatą pomidorową, czerwonym pesto, winem, 5 łyżkami wody borowikowej, przyprawami, cebulą oraz marchewką. Gotujemy mieszaninę przez około godzinę na małym ogniu. Gdy zgęstnieje, dodajemy do niej pokrojone suszone pomidory, borowiki oraz 1 garść parmezanu. Mieszamy.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło. Po chwili dodajemy do niego mąkę i podsmażamy przez około półtorej minuty. Stopniowo zaczynamy dolewać do niego mleko. Bardzo energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go gałką muszkatołową. 

Umieszczamy pierwsze płaty do lasagne w formie żaroodpornej posmarowanej masłem. Przekładamy je powstałym sosem i plastrami bakłażanu. Każdy z nich podsypujemy parmezanem i mozzarellą. Zalewamy lasagne sosem beszamelowym.

Pieczemy ją przez około czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także: Ten sernik stanie się Twoim ulubionym ciastem. Ma obłędny smak słonego karmelu i bardzo chrupiący spód

Te kolory włosów będą popularne w 2023 roku. Są eleganckie i pasują do wszystkich typów urody
Te kolory włosów będą popularne w 2023 roku. Są eleganckie i pasują do wszystkich typów urody - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie