Tarta czekoladowa, która zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Musisz jej spróbować!

Zachwyca swym niezwykle intensywnym czekoladowym smakiem.
Tarta czekoladowa, która zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Musisz jej spróbować!
Fot. Unsplash (Ruth Georgiev)
26.01.2023

Czekoladowe wypieki nie mają sobie równych. Jeżeli należymy do ich fanek, nie możemy nie skosztować obłędnej czekoladowej tarty. Połączenie idealnie chrupiącego maślanego spodu oraz aksamitnego, wręcz rozpływającego się w ustach nadzienia z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszek. Tarta zachwyca swym niezwykle intensywnym czekoladowym smakiem. Robi się ją banalnie prosto. 

Zobacz także: Ten sernik stanie się Twoim ulubionym ciastem. Ma obłędny smak słonego karmelu i bardzo chrupiący spód

Przepyszna tarta czekoladowa z pomarańczową nutą

Składniki

Do upieczenia spodu tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej.

Do zrobienia nadzienia do tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: serek mascarpone (300 g), tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, 2 czubate łyżki kakao, skórka starta z jednej sporej pomarańczy, 7 ziaren kardamonu rozdrobnionych w moździerzu, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka esencji waniliowej. 

Do udekorowania tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: drobno posiekane lub zmielone pistacje bez skórek, apetycznie wyglądające owoce, na przykład figi, jeżyny, truskawki, borówki, jagody, czy maliny.

Sposób przygotowania

Jak najszybszymi ruchami zagniatamy składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po upłynięciu wskazanego czasu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, podsypujemy go mąką i przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy całą powierzchnię ciasta widelcem

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy tartę przez 35/40 minut aż do osiągnięcia przez nią apetycznego złocistego odcienia.

Łączymy składniki na nadzienie. Dokładnie mieszamy i schładzamy je przez pół godziny. Wykładamy masę na ostudzony spód ciasta. Dekorujemy je pistacjami i owocami.

Smacznego!

Zobacz także: Doskonała pizza bianca z gruszkami, serem pleśniowym i rozmarynem. Na pewno stanie się Twoją ulubioną

Polecane wideo

Te kolory włosów będą popularne w 2023 roku. Są eleganckie i pasują do wszystkich typów urody
Te kolory włosów będą popularne w 2023 roku. Są eleganckie i pasują do wszystkich typów urody - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie